EME-Yin Jóga

EME-Yin jóga

A betegápolás és a gyász megsegítője

Beteget ápoló hozzátartozóként, de még szakemberként is, komoly kihívásokkal, hirtelen fellépő, szokatlan helyzetekkel találhatjuk szembe magunkat. A krízishelyzetek időtartam pedig nem mindig előre megjósolható. Így kitartásunkra, türelmünkre, fizikai állóképességünkre, érzelmi stabilitásunkra belátható időn túl is szükségünk lehet.

 Sok esetben egy beteg ápolása az idő előre haladtával átminősül a beteg életvégi szakaszában történő haldokló kísérésére. Ennek a ténynek az elfogadása, a gyászfolyamat elindulása a hozzátartozók számára különösen megrázó és megterhelő életesemények sorát indítja el.

Társadalmi és generációs mintákat tekintve a halál, mint az élet velejárójának egyik biztos állomása, nem tartozik a feszélyezetlen beszélgetések témakörébe. Így ennek önmagunkban való elfogadása, a különböző gyászfolyamati érzelmi megnyilvánulások megengedése önmagunk és a családtagok számára nagy jelentőséggel bír.

Hogy miként tud ebben segíteni az EME jóga?

Az ismertebb yang típusú jógák napi feszültségoldó, stabilitást és izomerőt fejlesztő hatását mindenki ismeri.

Az EME jóga, mely a yin jóga alapjaira épül az izmok határát túllépve a mély kötőszövetek, ízületek, csontok rétegeiben fejti ki a hatását. Együttesen az energetikai rendszerünk megtisztításával és energetizálásával.

A yin jógában a pózokat 3-5 percig tartjuk ki, ez idő alatt jutunk el ezekhez a mély rétegekhez, melyekben a múltban elraktározott, akár hozott generációs félelmeink, fájdalmaink, aggodalmaink vannak beragadva, bekötve.

Itt lapulhatnak azok az érzelmi beragadások is melyek a gyász, szomorúság, elengedés megélését akadályozzák. Az EME jóga speciális ezen érzelmek feloldásával, az idegrendszer és a  test ellazításával, valamint az energetikai rendszerünk egyensúlyba hozásával foglalkozik,  és erre törekszik az alábbiak szerint.

 Yin jóga szerves része a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO), a testünkben található energia csatornák és központok megfelelő működése nem csak érzelmi, de testi-fizikai állapotunk egészséges működését is tükrözik. A különböző pózok gyakorlásával ezekre a csatornákra és központokra is hatást fejtünk ki. A minden mindennel összefügg hipotézise alapján, a fizikai testünk tünetei elvezetnek az érzelmi kibillentségeikhez, és a mentális diszharmónia pedig testünk mély megkötéseire hívja fel a figyelmet.

A pózok gyakorlása során segédeszközöket használunk, a teljes elengedés és belelazulás érdekében.

Az ászanák testalkathoz igazíthatók, kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Kezelőorvosi belegyezéssel.

Egy elhúzódó betegápolás vagy egy haldokló kísérése bármennyire is az élet velejárója, nem a mindennapi rutinunk része. Kimerítő, embert próbáló időszak minden családtag, ápoló, gondozó számára.

Önmagunk és egymás megsegítésére érdemes lehet időt szánni és megpihenni, felszabadulni a sokszor kényszerűnek érzett kötelezettségeink alól.

 Az EME (Yin) jóga a megengedés jógája. Kívánom, hogy megtudd engedni magadnak.

Egy kis plussz…

Az EME Jógában a Hagyományos Yin jógától kissé eltérően, speciálisan a HKO szerinti két elemre a Víz és a Fém elemre fókuszálunk. Az ehhez tartozó szervek, energetikai központok és energia csatornák megtisztításával energetizálásával. A hozzájuk tartozó érzelmi beragadások feloldásával, jelenlétük harmonizálásával. Ilyenek például a félelem, aggodalom, túlzott ragaszkodás, szomorúság, elengedés (múlt)-gyász megélése. Stressz és feszültségoldás.

Nem mélyülünk bele a régmúlt eseményeibe, nem szakítjuk fel a régi sebeket, hanem hagyjuk őket természetes lefolyásukban távozni a testünkből. Az ElMegEngedés akár mint mantra is támogathat minket.

Ezek az érzelmek egész testünk működésre is kihatnak a Kínai öt elem tana szerint, így természetesen minden elemre fordítunk kellő figyelmet a diszharmónia, a tápláló és gátló mechanizmusok egészséges működése érdekében.

Az érzelmi területen kívül az EME Jóga a fizikai szinten is kifejti jótékony hatását, hiszen a hosszan kitartott pózokban az izmok, ízültetek, kötőszövetek nyújtása, rugalmasítása mind hozzájárul testünk egészséges egyensúlyi állapotához.

Csoportos és egyéni órákon ezeket figyelembe véve összeállított gyakorlatsorokat végzünk.

Az órát egy ráhangolódó, relaxáló befelé figyeléssel indítjuk, ezt követi a pózok összhangba állított sora majd levezetés képen egy rövid vezetett meditáció vagy relaxáció. Ezután alkalom nyílik az aktuális nehézségek, különböző érzelmi megélések, veszteségek-gyász sorstársi közösségben való megosztására, megbeszélésére. Az Eme Jógában semmi sem kötelező ez egy lehetőség mellyel érdemes élni, hiszen egy közösség megtartó, támogató ereje a legnehezebb pillanatokon is át tud lendíteni.

Az órák 90 percesek, mely egy 60-70 perces gyakorlást és 20-30 perces beszélgető kört foglal magába, online és személyes formában.

Az időpontok itt a honlapon Programok fül alatt megtalálhatók valamint az egyesület Facebook oldalán és a csoportban is meghirdetésre kerülnek. Egyéni foglalkozásra a +36-20-6611-569-es telefonszámon tudsz jelentkezni.

Parancs Aniella Gréta

Yin jóga oktató

Csoportban vagy egyénileg, mi a különbség?

A betegápolás során, az életvégi szakasz kísérésében mentálisan és fizikálisan is komoly kihívások elé állítjuk magunkat. Amennyiben célunk a tudatos jelenlét megélése ebben a rendkívüli élethelyzetben, akkor elengedhetetlenné válik a saját magunk egészségének megtartása, helyreállítása, támogatása.

Hiszen minként tudnák az utolsó időszakot szeretteinkkel méltó képen átélni.  Fáradtan, kimerülten, érzelmi hullámvölgyeink mélyén biztosan nem.

Az EME jóga ebben a segítségedre lehet.

Amennyiben fizikai tested nyújtása, ellazítása, testi tünetek enyhítése, feszültség oldása, mentálisan az elmélyülés megtapasztalása a cél, de még csak ismerkedsz a mélyebb utazás lehetőségével magadba, akkor megfelelő lehet számodra a csoportos órák.

 Ezen kívül a csoportos órákon a sorstársi közösség energetikája számottevő, támogató és nagyon inspiráló lehet. Jó érzéssel tölthet el, hogy nehézségeiddel nem vagy egyedül, meghallgatnak és a saját tapasztalatok átadásával nem csak te kapsz útravalót, hanem a beszélgető körben te magad is megtapasztalhatod milyen jó érzés mikor szavaid által mások is megnyugvásra, útmutatásra találnak.

Ha nagyobb odafigyelésre vágysz és a saját tempódban haladnál, valamint szükségét érzed annak, hogy feltárd a mélyebb tartalmakat, a gyakorlat során megjelenő érzéseket, érzeteket megértsd, akkor a te számodra az egyéni órák lehetnek kedvezőbbek. Speciálisan a te élethelyzetedre, megéléseidre, mentális és fizikai tüneteidre összeállított gyakorlatsorokkal és támogató beszélgetéssel kísérlek az önismereted útján.

PAG

 A segédeszközök:

A yin jógában nem mereven, izomerőből kitartott pózokat gyakorlunk.

A megengedésen, belelazuláson van a hangsúly, igazából a gravitációs erő dolgozik helyettünk. Ahhoz, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat neki, testünk szükségleteinek megfelelően segédeszközöket használhatunk. Ezek lehetnek párnák, takarók, téglák, akár hevederek.

Minden pózban többféle lehetőség van a test megtámasztására azért, hogy a lehető legjobban bele tudj lazulni. Semmit nem veszít a póz a hatásából attól, hogy eszközöket hívsz segítségül és ezt fontos tudni!

Ellenkezőleg, mivel figyelembe veszed a tested igényeit, az elfogadásod önmagad irányába nő így a belelazulás élménye is mélyebb lehet. A jelenlét megtapasztalásának lehetősége is közelebb kerül hozzád.

Ha hosszabb ideig izomerőből tartod a pózokat, úgymond bele kényszeríted magad, többet ártasz mint segítesz. Nem éred el, hogy a mély kötőszöveteken dolgozz és túlfeszíted az izmokat. Sokszori ismétléssel tudunk izmot növelni, de a yin jógának nem ez a célja, ez egy plusz ajándék.

Mire lehet szükséged a yin jóga gyakorlása során:

Jógaszőnyeg (polifoam vagy pamut) figyelj a vastagságára az ízületeid védelem érdekében

Jógatégla 1-2 db vagy vastag könyvek (különböző testrészeid alátámasztásához szükséges)

Törölköző, pléd (ha nincs téglád ezek is tökéletesen megteszik)

Hengerpárna, ülőpárna (ha nincs jó kispárna vagy pléd is)

Kényelmes ruha (pulóver, zokni) Mivel elsősorban nem az izmainkkal dolgozunk, így nem termelünk annyi hőt,valamint földközeli pózokban töltünk közel egy órát így előfordulhat, hogy fázni fogsz.

Egy flaska víz, igyál óra előtt és után is (mivel keringési rendszerünket aktivizáljuk (vér-nyirok-ízületi folyadék) a megfelelő áramláshoz és az új információk szállításához vízre van szükség.

Amennyiben megoldható óra előtt 1-2 órával már ne egyél.

PAG