EME Jóga – ElMegEngedő Jóga

A betegápolás és a gyász megsegítője

Beteget ápoló hozzátartozóként, de még szakemberként is, komoly kihívásokkal, hirtelen fellépő, szokatlan helyzetekkel találhatjuk szembe magunkat. A krízishelyzetek időtartam pedig nem mindig előre megjósolható. Így kitartásunkra, türelmünkre, fizikai állóképességünkre, érzelmi stabilitásunkra belátható időn túl is szükségünk lehet.

 Sok esetben egy beteg ápolása az idő előre haladtával átminősül a beteg életvégi szakaszában történő haldokló kísérésére. Ennek a ténynek az elfogadása, a gyászfolyamat elindulása a hozzátartozók számára különösen megrázó és megterhelő életesemények sorát indítja el.

Társadalmi és generációs mintákat tekintve a halál, mint az élet velejárójának egyik biztos állomása, nem tartozik a feszélyezetlen beszélgetések témakörébe. Így ennek önmagunkban való elfogadása, a különböző gyászfolyamati érzelmi megnyilvánulások megengedése önmagunk és a családtagok számára nagy jelentőséggel bír.

Hogy miként tud ebben segíteni az EME jóga?

Az ismertebb yang típusú jógák napi feszültségoldó, stabilitást és izomerőt fejlesztő hatását mindenki ismeri. Ettől eltérően az EME jóga alapja a yin jóga. Mely az izmok határát túllépve a mély kötőszövetek, ízületek, csontok rétegeiben fejti ki a hatását. Együttesen az energetikai rendszerünk megtisztításával és energetizálásával. A yin jógában a pózokat 3-5 percig tartjuk ki, ez idő alatt jutunk el ezekhez a mély rétegekhez, melyekben a múltban elraktározott, akár hozott generációs félelmeink, fájdalmaink, aggodalmaink vannak beragadva, bekötve.

Itt lapulhatnak azok az érzelmi beragadások is melyek a gyász, szomorúság, elengedés megélését akadályozzák.

A Yin jóga szerves része a Hagyományos Kínai Orvoslásnak (HKO). A testünkben található energia csatornák és központok megfelelő működése nem csak érzelmi, de testi-fizikai állapotunk egészséges működését is tükrözik. A különböző pózok gyakorlásával ezekre a csatornákra és központokra is hatást fejtünk ki. A minden mindennel összefügg hipotézise alapján, a fizikai testünk tünetei elvezetnek az érzelmi kibillentségeikhez, és a mentális diszharmónia pedig testünk mély megkötéseire hívja fel a figyelmet.

A pózok gyakorlása során segédeszközöket használunk, a teljes elengedés és belelazulás érdekében.

Az ászanák testalkathoz igazíthatók, kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Kezelőorvosi belegyezéssel.

Egy elhúzódó betegápolás vagy egy haldokló kísérése bármennyire is az élet velejárója, nem a mindennapi rutinunk része. Kimerítő, embert próbáló időszak minden családtag számára. Önmagunk és egymás megsegítésére érdemes lehet időt szánni és megpihenni, felszabadulni a sokszor kényszerűnek érzett kötelezettségeink alól.

 Az EME jóga az ElMegEngedés jógája. Kívánom, hogy megtudd engedni magadnak.

Parancs Aniella Gréta

Yin jóga oktató/EME jóga/