Kik vagyunk?

“A legérdekesebb kérdések mindig kérdések maradnak. Ezek titkokat rejtenek. Minden válaszhoz egy talán-t kell hozzáfűzni. Csak érdektelen kérdésekre vannak végleges válaszok”

ERIH EMANUEL SMIDT

Bozzai Edina

szakápoló

Bozzai Edina vagyok. 1990 óta dolgozom az egészségügyben.

Munkám során szakápolói, körzeti közösségi klinikai szakápolói, foglalkozásegészségügyi szakápolói végzettségeket szereztem. 

Hospice ápolóként egy éve foglalkozom végstádiumú betegekkel.

Szakmámat elhivatottsággal végzem, próbálom magamból a legjobbat kihozni, betegeimet a legjobb tudásom szerint ápolom és kísérem végső útjára. 

Hospice munkám során napi szinten találkozom a családok kétségbeesésével és tehetetlenségével, mert nincsenek egy súlyos beteg, haldokló ápolására felkészülve, betanítva.

Ez késztetett arra, hogy kollégáimmal összefogva megpróbáljuk orvosolni ezt a helyzetet.


Parancs Aniella Gréta

Parancs Aniella Gréta 

szociális munkatárs, idősek otthona  

Több szakmai területen kipróbáltam illetve kerestem már magamat, ezért hálás vagyok, hiszen az egyik legfontosabb leckét, az alázatot tanulhattam meg általa. Legtöbb időt az egészségügyi szférában tevékenykedtem.

Két éve egy idősotthonban dolgozom, ahol lehetőségem nyílt eleinte a mentális csoport tagjaként, majd mint szociális ügyintéző testközelből bepillantást nyerni idős, beteg emberek mindennapjaiba. A méltó életkörülmények, ápolás és bánásmód mindenkit megillet.

Naponta tapasztalom mind az idősek, mind a hozzátartozóik számára mennyire fontos az együtt érző, empatikus jelenlét. Egy őszinte érdeklődés hogylétük felől már önmagában olyan  érzéseket kelt, hogy fontosak, amely az élet ezen szakaszában kiemelten jelentős.
Feladatomnak tekintem –  melyet hivatásomként élek meg  – az idős, illetve beteg emberek gondozásának, valamint a közelgő elmúlás hozta élethelyzetek megélésének megsegítését.


Aradi Gábor 

kiégés tanácsadó, business mentálhigiénés munkatárs

Közel 25 éve dolgozom Informatikai területen értékesítőként, vezetőként. Mindig is különös fókuszt fordítottam az emberi kapcsolatokra, viselkedésre és az emberi játszmák megértésére.

E témával kapcsolatos érdeklődésem egy állandó, kíváncsisággal felvértezett keresésben tart, ami napi szinten hoz apró felismeréseket, ajándékokat. Diplomámat Humán Erőforrás területen szereztem, jelenleg pedig Munkahelyi Mentálhigiéné egyetemi tanulmányokat folytatok. Fő kutatási területem a kiégés megértése és vizsgálata. Kislányom elvesztése kapcsán még fontosabb szerepet kezdett betölteni életemben az elmúlással való tudatos foglalkozás, illetve ennek a lélektana.

Kutatva a témát, egyre inkább úgy gondolom, hogy a betegápolást végző emberek kiégése is hasonló háttérrel bír, mint a munkahelyen kimerült embereké.

Ezért nagyon fontosnak tartom ennek a területnek a vizsgálatát, a törvényszerűségek megértését és a megelőzés tudatos felépítését.


Beke Éva

mentálhigiénés munkatárs, hospice otthonápolás 

2016-ban végeztem a SOTE Mentálhigiénés szakember képzésén, majd később a hospice otthonápolás területén kezdtem dolgozni, mint mentálhigiénés munkatárs, több megyében. Első gyermekem koraszülöttsége, majd második kisfiam halála változtatta meg az életemet és indított el ezen az úton.

Csodálatos és igen nehéz a munkám, melynek során naponta tapasztalom, mennyire nincsenek felkészülve a családok erre az élethelyzetre sem fizikailag, sem mentálisan. Ráadásul a legtöbb család a hospice igénybevételéig sem jut el, mert vagy nem jogosult rá, vagy nem tudják ellátni, mert nincs elég munkatárs, de leginkább nem is tud róla, hogy ilyen szolgáltatás létezik. Ahogy egy hospice ápolónő kollégám mondta: “Mi csak tüzet oltunk folyamatosan!”

Ezt a helyzetet tapasztalva született meg bennem az igény egy olyan összefogásra, melyben szélesebb körben tudnánk a családoknak segíteni ebben a lelkileg és fizikailag is erősen megterhelő helyzetben.