EME-Resztoratív jóga

A resztoratív gyakorlás célja a mozdulatlanság megélése, az ingerek csökkentése, a pihenés, a befelé fordulás.

A tartósan fennálló stressz hatására megemelkedett kortizol szint nagy mértékben befolyásolja testünk egészségi állapotát. A resztoratív jóga a paraszimpatikus idegrendszert támogatja ezzel csökkentve testünkben a kortizol hormon szintjét. A paraszimpatikus idegrendszer felel a testünk regenerációjáért, pihentetéséért.

A resztoratív jóga csökkenti az alvászavarokat. Segíti a szervezet öngyógyulási folyamatait. Javítja az immunrendszer működését, vérnyomás problémákra is jó hatással van.  Az emésztést, a légzőszerveket és a szaporító szervek működését támogatja. Szorongás, krónikus kimerültség esetén is hatásos. Javítja a testtudatot és általában a tudatosságot Javítja a koncentrációs készséget, segíthet tanulási zavarok, figyelemzavar esetén.

A resztoratív gyakorlás során egy-egy ászanában 5-20 percig maradunk. Az ászanákat gyakran alátámasztással, eszközökkel gyakoroljuk, hogy az izmok teljesen el tudjanak lazulni. A resztoratív gyakorlás hasonlít a Yin jógához, de az a különbség, hogy a Yin jógában a kínai orvoslás és energetikai rendszer által használt meridiánok (erővonalak) stimulálása van a gyakorlás középpontjában, és gyakoriak a passzív nyújtások. A resztoratív jógában nem nyújtunk, hanem pihenünk, és csökkentjük az ingereket.

A resztoratív jóga ajánlható azoknak, akik betegségből lábadoznak és kímélő mozgásforma szükséges számukra. Valamint azoknak, akik krónikus stressz állapotába vannak, feszült mindennapokat élnek és szeretnének kikapcsolni, megpihenni.

Hogy a pózokban elkerüljük az erőfeszítést, több segédeszközt használunk pl: jóga téglák, párna, takaró, hengerpárna, heveder, fal, szék, szempárna.

PAG