EGYESÜLETTÉ VÁLTUNK!

Kedves Barátaink és Támogatóink!

Nagy örömmel osztjuk meg Veletek, hogy 2022.05.05-én a Fővárosi Törvényszék bejegyezte egyesületünket Ars Moriendi Egyesület néven. Alapító tagjaink vagy lelkes résztvevői már most is a kezdeményezés munkáinak, klubjai megtartásának, vagy elkötelezett támogatói annak a víziónak, mely az Ars Moriendit előhívta.

Biztosak vagyunk abban, hogy egyre jobban terjedni fog a híre annak, hogy hozzánk lehet fordulni, ha betegápolás során segítségre szorul egy család. Ezért nagyon örülünk és hálásak vagyunk minden támogatásért, legyen az anyagi természetű vagy önkéntes segítői területről érkező.

Adataink:

Ars Moriendi Egyesület

Nyilvántartási száma: 01-02-0017860

Adószám: 19329714-1-43

Bankszámlaszám: Magnet Bank 16200106-11688257

IBAN: HU22 1620 0106 1168 8257 0000 0000

Céljainkról:

Az Ars Moriendi Egyesület célja, hogy elsősorban a saját otthonban megélt halál, természetes és méltó megvalósulását támogassa súlyos betegek számára; illetve kísérje a betegeket és családjaikat az életvégi folyamatok alatt, majd a gyászidőszak idején. Ennek érdekében munkatársaink és önkénteseink ápolási és lélektani ismereteket, saját élményből fakadó tapasztalatokat osztanak meg. Olyan családtagokkal ill. betegekkel, akik nem vagy csak részben kapnak szakellátást és támogatást, ugyanakkor szeretnék a lehető legtudatosabban és legfelkészültebben végigélni a haldoklás folyamatát akár önmagukról, akár családtagjukról legyen szó.

Az Ars Moriendi Egyesület célja továbbá a haldoklás és halál felfogásának, értelmének és jelentőségének társadalmi szintű visszaállítása méltó helyére. Fel szeretné hívni a figyelmet az élet végességének teljes életünkre – életvezetésünkre való hatására, a felkészülés fontosságára akár évtizedekkel a tényleges halál bekövetkezte előtt. 

Az Ars Moriendi Egyesület meglátása szerint születésünk és halálunk között, azaz egész életünk folyamán fizikai testünkben és lelki életünkben is állandó veszteségek, változások között létezünk. Szervezetünkben másodpercenként halnak el sejtek és jönnek létre újak, tehát valójában folytonos haldoklásban és újjászületésben élünk. Minél tudatosabban figyeljük testi, lelki és érzelmi folyamatainkat, annál közelebb kerülünk az elmúlás megértéséhez és elfogadásához. A haldoklás és a halál pillanatát megkönnyítő tudatos életvezetés érdekében az Ars Moriendi Egyesület előadásokat szervez, egyéb platformokon ismereteket terjeszt.

Az Ars Moriendi Egyesület továbbá fontosnak tartja a krónikus betegséggel vagy fogyatékkal élő gyermeket, hozzátartozót ápoló családok támogatását is. Ezen családok az elvesztett egészséges gyermekképet gyászolva, traumatizálódva élik mindennapjaikat fizikai, szociális és mentális problémákkal küzdve.

Az Ars Moriendi Egyesület további célja olyan mikroközösségek, klubok létrehozása és működtetése, illetve már létező közösségek közös rendszerbe integrálása, amelyek az adott településen és annak környékén a segítői, szociális hálózatot minden körülmények között el tudják látni. Ennek megsegítésére tervezi egy digitális platform kialakítását és működtetését, mely a közösségek közötti kapcsolattartást szolgálja.

Az Ars Moriendi Egyesület egyelőre nem tervezi szakápolás és gondozás végzését, elsősorban a tagok ápolási, gondozási tapasztalatainak, tudásának átadására és lelki támogatásra vállalkozik. Annak érdekében, hogy tagjai megfelelően képviseljék az Egyesület szellemiségét, a halál tiszteletét és elsajátítsák a szelíd kísérés metódusát, munkatársai és önkéntesei számára belső képzéseket biztosít.

Az Ars Moriendi Egyesület lehetővé teszi pártoló és tiszteletbeli tagok megválasztását is. A pártoló és tiszteletbeli tagok nem gyakorolják a rendes tagok jogait, a tagsággal szellemi és/vagy anyagi támogatásukat fejezik ki az Egyesület céljai iránt.

Az Ars Moriendi Egyesület további céljai:

  • Hozzátartozók, betegek, önkénteseink és munkatársaink lelki egészségének támogatása, kiégés megelőzése. Ennek módjai szerteágazóak: fizikai, mentális és pszichés támogatás, beszélgetőkörök, mentálhigiénés egyéni beszélgetések, jóga, többfajta masszázs, energetikai kezelések, táncterápia, egyéb terápiák
  • Klubtalálkozók, gyászfeldolgozó csoportok indítása és működtetése
  • A halál társadalmi megítélésének megváltoztatása előadásokon, foglalkozásokon keresztül minden korosztály részére – gyermekek számára is
  • Segítők, munkatársak és önkéntesek belső képzése az Ars Moriendi által meghatározott értékrend szerint
  • Alapvető emberi értékrendek felismertetése, arra felkészítés (hit, béke, szeretet, megbocsátás, tisztelet, alázat, becsület, elfogadás stb.), életvezetési tanácsadások keretében.
  • Önkéntesek bevonásával való feladatvállalás
  • Országos és nemzetközi hálózat létrehozása
  • Természet és hagyományőrzés ápolása